Nr. 2 - 2024

Boganmeldelse

 

Klanerne

Af Jan Persson & Johannes Wahlström
Gyldendal
222 sider
Pris ca. 245 kr

Anmeldt af Mogens Havnsøe Petersen

Udlændingedebatten har fået endnu et opkog de seneste måneder. Talen der antændte krudttønden, var en tale af Socialdemokratiets udlændingeordfører Frederik Vad, som nævnte de svenske forhold og advarede mod, at vi kom lige så langt ud af tangenten i Danmark som i Sverige - og så ved en fodfejl blandede to undersøgelser sammen. Den ene undersøgelse gjorde antallet af banderelaterede i Sverige op til ca. 60.000, den anden undersøgelse fastslog, at kriminelle indvandrere målrettet infiltrerede diverse myndighedsstillinger og institutioner. Sidstnævnte undersøgelse satte ikke tal på de befængte stillinger og institutioner. Det var de ikke blevet bedt om at undersøge. 

Nu har den svenske sikkerhedsekspert Jan Persson og den ligeledes svenske journalist Johannes Wahlström udgivet bogen “Klanerne”, som foreligger oversat til dansk i maj 2024.

Bogens indhold lægger sig i forlængelse af Frederik Vads forkætrede tale, men tilfører elementer, som hans tale ikke havde med, men som til gengæld bliver så rigeligt belyst i dokumentarudsendelserne “Den sorte svane” sendt på TV2.

“Klanerne” fastslår at der er et antal familier med etnisk baggrund, som styrer store dele af kriminaliteten Sverige, men også at det sker i samarbejde med en række velanskrevne kapitalforvaltere fra det svenske borgerskab.

Det er hamper læsning. Ikke alene fordi man bliver præsenteret for omfanget af dette mafiøse netværk, men også fordi det er så velorganiseret og brutalt. Forretningsområderne er de kendte: Hvidvask, afpresning, narko, menneskehandel og menneskesmugling, prostitution osv osv. Hver af klanerne har specialiseret sig indenfor en eller flere “forretningsområder” og i et eller flere geografiske områder.

Det hele er garneret i vold, for ligesom vi har politiet og deres voldsmonopol til at opretholde lov og orden, så har klanerne deres parathed til at udøve vold som redskab.

Forbindelseslinjerne i Sverige til de pænere og mere “hvide” dele af forretningslivet er på linje med afsløringerne i “Den sorte svane” blot måske i større målestok. Hvor det i Danmark er aspestaffald der skaffes af vejen på ulovlig vis med lidt dokumentsvindel af en Bandidos-rocker, så er det i Sverige store byggerier, der får tilført billig arbejdskraft ved hjælp af menneskesmugling.

Det kan diskuteres, hvor langt vi i Danmark er på vej mod svenske tilstande med tilhørende mord i gaderne, men ingen bør være i tvivl om, at vi desværre er på vej, og dermed også på vej mod undergravning af retssamfundet og demokratiet.

Hvad svenske tilstande er, giver “Klanerne” et godt indblik i.

Til forsiden

Andre artikler i dette nr. af Ny Politik:

Alt er ændret, alt er det samme

Hvad er recession

Udvidelse af EU? Hvad kan vi forvente?

Ja, Ole Stavad, noget må gøres, men hvad og af hvem?

Magtbrynde

Med tog i Europa – en historie

Revisionssager på vej

Boganmeldelser:

Historien som våben

Den uventede advokat

Borgerlig krise

Det hærdede stål